Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Yπερψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο

Print Friendly and PDF

Υπερψηφίστηκε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κατά πλειοψηφία, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Δεκτά κατά πλειοψηφία έγιναν τα άρθρα 1,3,6 και 10, για τα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ονομαστική ψηφοφορία έλαβαν μέρος 288 βουλευτές, ενώ απόντες ήταν ο Φώτης Κουβέλης, η Αλέκα Παπαρήγα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τελευταίος με επιστολή του εξέφρασε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αν παρίστατο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για αυτά είναι το εξής:
 
- Το άρθρο 1 (κλίμακες φορολογίας- αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης) ψηφίστηκε με 162 «ναι» και 126 «όχι».
- Το άρθρο 3 (εισόδημα από επιχειρήσεις-εκπτώσεις δαπανών επιχειρήσεων) ψηφίστηκε με 162 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών».
- Το άρθρο 6 (παρακράτηση φόρου) ψηφίστηκε με 163 «ναι», 121 «όχι» και 4 «παρών».
- Το άρθρο 10 (τέλος επιτηδεύματος) ψηφίστηκε με 162 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών».
 
 Τα υπόλοιπα άρθρα είχαν περάσει με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς ονομαστική ψηφοφορία.
 
- «Όχι» στο άρθρο 1 παρούσα στα υπόλοιπα δήλωσε η Άντζελα Γκερέκου. «Όχι» στο άρθρο 1, το 3 και το 10 δήλωσε ο Γιώργος Κασαπίδης και «ναι» στο άρθρο 6. «Παρών» στο άρθρο 6 και «όχι» στα άρθρα 1,3 και 10 δήλωσαν Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς. «Όχι» στο άρθρο 1 δήλωσε ο Μάρκος Μπόλαρης και «παρών» στα άρθρα 3,6 και 10.
- Υπερψήφισαν το φορολογικό οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης και Ανδρέας Λοβέρδος.
- Απών ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με επιστολή του όμως έκανε γνωστό πως αν παρίστατο θα ψήφιζε «ναι». Απών ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Απούσα και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ανάμεσα στους απόντες ήταν επίσης ο Ιωάννης Πανούσης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Κ. Τζαβάρας (με επιστολή δήλωσε πως αν παρίστατο θα ψήφιζε ναι), ο Γαβριήλ Αβραμίδης (με επιστολή δήλωσε πως αν παρίστατο θα ψήφιζε όχι), ο Μιχάλης Κασσής, η Ηρώ Διώτη (γέννησε πρόσφατα), ο Θωμάς Ψύρρας, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Ανδρέας Ξανθός.
 
Το νέο φορολογικό νομόσχεδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
•    Την επιβολή του ενιαίου φόρου για τα ακίνητα (ο οποίος θα ενσωματώνει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας)
•    Την θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών
•    Την υποχρέωση να συγκεντρώνουν οι μισθωτοί φορολογούμενοι αποδείξεις μέχρι του 25% του ετήσιου εισοδήματός τους και την επιβολή προστίμου (πρόσθετη φορολόγησης) σε όποιον δεν καταφέρει να συγκεντρώσει και να προσκομίσει τις απαραίτητες αποδείξεις κατανάλωσης
•    Την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά
•    Την επιβολή φόρου υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων που θα γίνουν από 1/1/2013
•    Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης
 

Νωρίτερα, η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με  επίθεση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

 
«Η αντιπολίτευση – και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση – στερείται πλήρως εποικοδομητικών προτάσεων. Το «όχι σε όλα» δεν είναι εποικοδομητική πρόταση. Ασκείτε την «πολιτική του ξένοιαστου καβαλάρη», ή, όπως το λέει ο λαός, «τζάμπα μάγκες»» παρατήρησε ο κος Στουρνάρας. «Επειδή σήμερα κατακεραυνώσατε την Τρόικα και το ΔΝΤ, αλλά την Δευτέρα ο αρχηγός σας θα πάει στον Σόιμπλε να δώσει διαπιστευτήρια. Αυτό λέγεται ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
 
Υπερασπιζόμενος τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ο κος Στουρνάρας παρατήρησε πως «ο λαός έχει υποστεί θυσίες, αλλά πιάνουν τόπο. Η οικονομία προσαρμόζεται, τα δίδυμα ελλείμματα μειώνονται, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012 πήγε καλύτερα απ’ τους στόχους, το ισοζύγιο πληρωμών φέτος ίσως είναι ισοσκελισμένο. Μας κούρεψαν το χρέος 40 δις, μας μείωσαν τα επιτόκια, μας μείωσαν τα τοκοχρεολύσια!» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Και μπροστά στις διαμαρτυρίες του Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ότι το πλεόνασμα αυτό δεν μοιράζεται υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά Ελλήνων, ο κος Στουρνάρας διατράνωσε: «Μειώνω το χρέος. Είναι ευθύνη. Το να το μοιράσω είναι ανεύθυνο. Σας παρακαλουθώ! Είστε λαϊκιστής και παίζετε με τον πόνο του ελληνικού λαού!».
 
Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, είχε κατηγορήσει τον κο Στουρνάρα πως δεν απαντά στα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – και είχε αξιώσει να διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών, τι θα κάνει με τις υπό απόλυση 300 καθαρίστριες του υπουργείου του. «Δεν μπορεί να κάνουν εταιρεία. Δεν είναι εργολάβοι» είχε πει ο κος Λαφαζάνης. «Το υπουργείο έχει προτείνει να απασχοληθούν νόμιμα οι καθαρίστριες με εταιρεία. Είναι κρίμα να τις εκμεταλλεύεστε και να κάνετε επίδειξη ευαισθησίας σε βάρος των φτωχών γυναικών!» απάντησε ο κος Στουρνάρας.
 
Επίθεση δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τη στάση που κρατά υπέρ των καταλήψεων των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατά του «ξεπουλήματος», όπως το χαρακτήρισε, που του επιφυλάσσει η κυβέρνηση.
 
«Ποιον εργατικό, νοικοκύρη πολίτη, αφορά και ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;» αναρωτήθηκε ο κος Χρυσοχοΐδης. «Να διαβάσετε την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και να ψάξετε να δείτε πόσα επισφαλή δάνεια υπήρχαν και πώς συνδιοικούσαν οι συνδικαλιστές του με τη διοίκηση» συμπλήρωσε.
 
«Κάθε εργατικός άνθρωπος σ’ αυτό τον τόπο, λέει πως η επιχειρηματικότητα είναι δραστηριότητα ιδιωτική. Αυτά λένε τα γράμματα τα σημερινά σ’ αυτήν την κοινωνία – και όχι η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που λειτουργεί σε βάρος των φτωχών και των αδυνάτων» ανέφερε ακόμα ο κος Χρυσοχοΐδης.
 
Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, επαίνεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι «η αντίληψη για την συνολική σωτηρία της Ευρώπης (και μέσω αυτής για τη σωτηρία της Ελλάδας), αρχίζει και γίνεται δόγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλωσορίζουμε αυτές τις νέες απόψεις στο γενικότερο σχέδιο σωτηρίας της χώρας» ανέφερε.
 
Για την προηγούμενη αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί κοινωνικής βίας τοποθετήθηκε ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ), τονίζοντας πως «δεν θεωρούμε «προδότες και δωσιλόγους» τα μέλη της κυβέρνησης. Αυτό δημιουργεί ψεύτικους διαχωρισμούς. Υπηρετείτε όμως με συνέπεια τα συμφέροντα της τάξης των κεφαλαιοκρατών που ρουφά το αίμα λαών ολόκληρων».
 
«Το σύστημα δεν φοβάται τις στρακαστρούκες και τις σπασμένες βιτρίνες. Εκείνο που τρέμετε, είναι η απόφαση εκείνων που παράγουν τον πλούτο να βγουν στο δρόμο. Και τότε, δεν σας σώζει – πολιτικά – τίποτα» τόνισε ο κος Παφίλης.
 
Ο Χρήστος Παππάς (Χρυσή Αυγή), ανακοίνωσε πως η Χρυσή Αυγή έχει στα χέρια της «εικόνα από μεταμφιεσμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας από ένα καρναβάλι – καραγκιοζιλίκια δηλαδή» και δήλωσε πως η ΧΑ θα την αναρτήσει στην ιστοσελίδα της. Παράλληλα, ο κος Παππάς σχολίασε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων καταγγέλλοντας «αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τα κανάλια». «Οι ίδιοι δημοσιογράφοι που χαϊδεύουν την αριστερή τρομοκρατία, θα συνεχίσουν να την χαϊδεύουν» σχολίασε.


alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: