Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Μισθοί... πείνας στην Ελλάδα της Ευρώπης - Δείτε τα αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Print Friendly and PDF
Σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν διαμορφωθεί το 2006 υποχώρησαν φέτος οι μισθοί στη χώρα μας, εξαιτίας της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσαν τα τελευταία 3,5 χρόνια οι (συγ)κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας πιστά τα οικονομικά συμφέροντα των Γερμανών και των λοιπών δανειστών και καταστρατηγώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών.

Οι περικοπές μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επιβλήθηκαν την περίοδο από τον Μάιο του 2010 έως και τον Δεκέμβριο του 2013 σε εφαρμογή αλλεπάλληλων «μνημονιακών» νόμων και Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου είχαν ως συνέπεια τη δραματική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος εκατομμυρίων οικογενειών.
Αποκαλυπτικά στοιχεία για το καταστροφικό έργο που επετέλεσαν οι «μνημονιακές» κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων και προς όφελος μεγάλων διεθνών οικονομικών συμφερόντων τα οποία εκπροσωπεί στη χώρα μας η τρόικα παρουσιάζονται σε έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:
* Ο δείκτης που καταγράφει το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει πλέον στο 80, πολύ χαμηλότερα από το 2006, όταν διαμορφωνόταν στο 93,3 αλλά και από τα υψηλά του 107,9 που καταγράφηκαν το 2008.
* Στο γ' τρίμηνο του 2013, οι μισθοί στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 10,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.
* Στο β' τρίμηνο του 2013 οι μισθοί υποχώρησαν κατά 7,5% και στο α' τρίμηνο του ιδίου έτους, κατά 12%.
* Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, καθώς στο γ' τρίμηνο την ξεπέρασε μόνο η Κύπρος, με υποχώρηση 7,7%. Μείωση μισθών καταγράφεται επίσης σε Τσεχία (-2,9%), Πορτογαλία (-0,2%) και Σλοβενία (-0,4%). Στον αντίποδα, οι μισθοί αυξήθηκαν το γ' τρίμηνο σε ποσοστό άνω του 5% σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.
Δείτε ΕΔΩ τα πλήρη στοιχεία της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για το επίπεδο μισθών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: