Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Τρόικα: Να γίνετε Βουλγαρία –Έχετε υψηλό κόστος απολύσεων γιατί δίνετε αποζημιώσεις

Print Friendly and PDF
Σε μία νέα εκτίμηση-βόμβα προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς σε πρόσφατη ερευνητική του έκδοση σχετικά με την παγκόσμiα αγορά εργασίας, ανέφερε πως το κόστος απολύσεων στην Ελλάδα παραμένει υψηλό παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις έχουν συντελεσθεί.

Στη «Βίβλο για την Απασχόληση του ΔΝΤ» την οποία παρουσίασε η επικεφαλής του Ταμείου κ. Κ. Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, ως προς τα θέματα της απασχόλησης και της ανεργίας η Ελλάδα αξιολογείται μεν θετικά αλλά δεν απουσιάζουν τα αρνητικά πρόσημα. Υπογραμμίζεται ως θετικό το γεγονός ότι μπήκε σε εφαρμογή πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό, αλλά ταυτοχρόνως εντοπίζεται και η απόσταση από χώρες με μικρότερο κόστος απολύσεων.
Ωστόσο στην πράξη, καλύτερες επιδόσεις ως προς αυτόν τον δείκτη έχουν μόνο τρεις χώρες,η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τις βέλτιστες πρακτικές που αφορούν το κόστος απολύσεων έχουν, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, όλες οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας η οποία, στην κλίμακα αξιολόγησης από το 0 (η μεγαλύτερη απόσταση) έως 10 (μικρότερη απόσταση) βαθμολογείται με ένα. Αρκετά υψηλά αξιολογείται η Ελλάδα κι ως προς το κόστος έναρξης επιχειρήσεων και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Εγιναν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με στόχο τη μείωση του κόστους προσαρμογής στην αγορά εργασίας και την προώθηση της απασχόλησης» διαπιστώνει το ΔΝΤ με ειδική αναφορά στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αναφέροντας παρόλα αυτά πως στην Ελλάδα η προσαρμογή ήταν πιο αργή και μετριοπαθής.
Λαγκάρντ: To υψηλό επίπεδο μακροχρόνιας ανεργίας, με τους μισούς να παραμένουν άνεργοι περισσότερο από ένα χρόνο και ο μεγάλος αριθμός νέων χωρίς απασχόληση. «Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας εμποδίζουν την ανάπτυξη και μπορούν να υπονομεύσουν την πολιτική συναίνεση για μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στη Βίβλο. Ωστόσο, η «θλιβερή κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας» δεν θεωρείται μόνο προϊόν της κρίσης.

koolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: