Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Γερμανικά ΜΜΕ: O Β.Πούτιν τους αιφνιδίασε και τους κάνει να φαίνονται ως "στρατηγικοί ηλίθιοι"

Print Friendly and PDF
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα γερμανικά ΜΜΕ αποθεώνουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν!

H Die Welt επισημαίνει: «Ο ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε την ιστορική επανένωση της Γερμανίας προκειμένου να καταστήσει σαφή τη σημασία που έχει για αυτόν η «επιστροφή» της Κριμαίας στη ρωσική αυτοκρατορία.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «η Δύση φοβάται μία κλιμάκωση της κρίσης στην Κριμαία» και εκτιμά ότι οι υπολογισμοί του Πούτιν δικαιώνονται.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν επιθυμούν να «προβούν σε βήματα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της διαμάχης με τη Ρωσία».
Όπως επισημαίνεται, ουδείς στις ευημερούσες κοινωνίες της Δύσης «επιθυμεί έναν πόλεμο, πόσω μάλλον για την Ουκρανία, η οποία δεν μπορεί να αποφασίσει που θέλει να ανήκει».
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η Δύση θα προτιμούσε μία επαναφορά της Ουκρανίας στο προηγούμενο status quo. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «το πρόβλημα είναι ότι ο αντίπαλος παίκτης σε αυτήν την κρίση έχει άλλα σχέδια και δεν φοβάται την κλιμάκωση».
«ο Πούτιν θέλει να επαναλάβει τώρα αυτό το παιχνίδι στα νότια και τα ανατολικά της Ουκρανίας. (...) Το σχέδιο κυρώσεων σε τρία στάδια δεν είναι από τη σκοπιά του Πούτιν απόδειξη ισχύος της Δύσης αλλά αδυναμίας της – αδυναμίας των δημοκρατιών, τις οποίες περιφρονεί γι΄ αυτό το λόγο».
«Η ακλόνητη ψυχρότητα, με την οποία ο Πούτιν ενέταξε την Κριμαία στην ρωσική αυτοκρατορία και χάραξε νέα σύνορα στην Ευρώπη, δεν έχει προηγούμενο και βρίσκει θαυμαστές, όχι μόνο στη Ρωσία», παρατηρεί σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και διευκρινίζει:
«Ο Πούτιν δεν είναι μόνο δεξιοτέχνης στο να αιφνιδιάζει αντιπάλους, ανταγωνιστές και πρώην στρατηγικούς εταίρους, τους οποίους κάνει να φαίνονται ως στρατηγικοί ηλίθιοι, αλλά είναι και ένας βιρτουόζος της προπαγάνδας. Η επίδρασή της (σ.σ. προπαγάνδας) στη Δύση, μάλιστα, δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη από την εποχή της συζήτησης για τους εξοπλισμούς», αποφαίνεται η γερμανική εφημερίδα.
Για «επιστροφή (της Ρωσίας) στη σύνεση» κάνει λόγο σχόλιο της εφημερίδας Die Welt. Όπως υπογραμμίζει «το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν είναι η τελευταία λέξη.
Το νέο στάτους αποτελεί απλά μία μετάβαση. Μόνο ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει τη συνέχεια. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάποιος ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί τώρα να περιορίσει τη ζημιά. (...)
Η Ρωσία ποντάρει σε ένα non paper στα κοινά στοιχεία των (ρωσικών) σχέσεων με τη Δύση, αφού «κατάπιε» την Κριμαία. Το κάνει αυτό το Κρεμλίνο προκειμένου να άρει τις κυρώσεις ή επειδή επιθυμεί να επιστρέψει στο μέτρο και τη σύνεση; Αξίζει τον κόπο να εξετάσει κάποιος το ζήτημα», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος κλείνοντας.

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: