Δικογραφία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης του πρώην υπουργών Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως και του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση των Υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, διαβιβάστηκε στη Βουλή από την εισαγγελία Εφετών Αθηνών, και φέρει τις υπογραφές των αντιεισαγγελέα πρωτοδικών Αντ. Ελευθεριανού Πόπης Παπανδρέου.
Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας, η δικογραφία σχηματίστηκε κατόπιν της υποβολής από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου των απομαγνητοφωνημένωνν πρακτικών της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής (18/12/2013) για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Στο διαβιβαστικό αναφέρεται: «Σας αναφέρουμε ότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών – μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην Υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17/10/2010 κ.ε.».
Στην ουσία η δικογραφία αυτή λόγω του νόμου περί υπουργών, δεν εμπεριέχει ευθύνες των δύο υπουργών, καθώς οι δικαστικές αρχές δεν μπορούν να ερευνήσουν. Για αυτό το λόγο έστειλαν το διαβιβαστικό στη Βουλή που περιλαμβάνει μόνο πρακτικά, έτσι ώστε η Βουλή να αποφασίσει εάν υπάρχουν ή όχι ευθύνες.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η δικογραφία είχε φτάσει στη Βουλή και είχε λάβει αριθμό πρωτοκόλλου στις 4 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία έκλεισαν οι εργασίες της Ολομέλειας για να ξεκινήσουν τα θερινά τμήματα… Το κλείσιμο σηματοδότησε και το πέρας της β’ Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής και την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που συντελέστηκαν από υπουργούς των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Το γεγονός αυτό προκαλεί ποικίλες συζητήσεις στο περιστύλιο της Βουλής και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ίσως υπήρξε μεθόδευση έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στον κυβερνητικό εταίρο, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως η δικογραφία, όπως αποτυπώνεται και από το διαβιβαστικό που έφτασε στη Βουλή, εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να τη διαβιβάσει στο Κοινοβούλιο, από τις 5 Απριλίου.
Η δικογραφία λοιπόν εστάλη στη Βουλή, η οποία είναι αρμόδια για να κινήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να αποφασίσει για τη σύσταση Εξεταστικής ή και Προανακριτικής Επιτροπής.
Ωστόσο η υπόθεση δεν αναμένεται να έχει συνέχεια και για τον επιπλέον λόγο ότι με τη λήξη των εργασιών της β’ Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής στις 4 Ιουνίου, βάσει του Συντάγματος, παραγράφηκαν οι οποιεσδήποτε τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, που αναδείχτηκε από τις εκλογές τους Οκτωβρίου του 2009.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου