Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Εφοπλιστάν: Kάτι που κανείς δεν σας είπε για τους νέους μετρητές της ΔΕΗ. Του Καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη

Print Friendly and PDF
Μετά την εξαφάνιση Καμμένου και την επανεύρεση του στο Χωνί, προκειμένου να δημιουργηθεί μια συμμαχία με τους ίδιους αρχηγούς των χαμηλών ποσοστών και των διαφυγόντων βουλευτών,αποφάσισα να σας μιλήσω για κάτι που κανένας δεν σας έχει μιλήσει πλήρως, για τους νέους μετρητές της ΔΕΗ.

Είναι μια βόμβα μεγατόνων για ένα ακόμη success story της βοϊδο κυβέρνησης, που θα σκάσει στη μούρη του Σαμαρά και του Βενιζέλου, απλά και μόνο επειδή είναι στη κυβέρνηση. Παρείτσα είναι όλοι. Οι παλαιοί μετρητές της ΔΕΗ δεν μπορούσαν να μετρήσουν χωρητική και επαγωγική αντίσταση δηλαδή άεργη ισχύ.  Οι πάντα απονήρευτοι καταναλωτές πλήρωναν μόνο για τη λεγόμενη "φανερή Ισχύ" (ωμική).  Aυτό σε άλλες περιπτώσεις έβαινε κατά του καταναλωτή και σε άλλες όχι. Η ΔΕΗ με τη χρήση των παλαιών μετρητών έχανε πολλά έσοδα...
Μου κάνει εντύπωση πως αυτό συνέβαινε επι δεκαετίες χωρίς να το έχει αντιληφθεί κανείς Πρόεδρος της ΔΕΗ αλλά και κανείς τεχνικός σύμβουλός του. 
Αυτό δεν αποτελεί αιτία προσαγωγής όσων Προέδρων πέρασαν σε δίκη, αφού δρούσαν κατά των συμφερόντων της εταιρείας και του Ελληνικού λαού γενικότερα;
Τελευταία έχει ανέβει στο διαδίκτυο το θέμα της αντικατάστασης των παλαιών μετρητών με νέους, με μια διαδικασία που θα στοιχίσει στους πολίτες 1 δις ευρώ. 
Πολύ ενδιαφέρον υπάρχει στο κόσμο για τους νέας τεχνολογίας αυτούς μετρητές, των οποίων οι μετρήσεις θα μεταδίδονται αυτόματα στα κεντρικά της εταιρείας αλλά και που αυτόματα η εταιρεία, χωρίς τη χρήση υπαλλήλων θα μπορεί να κλείνει το διακόπτη. 
Σοβαρά θέματα και αυτά, δεν λέω. 
Υπάρχει όμως κάτι σοβαρότερο, που αφορά δύο ερωτήματα:
Tϊ ισχύ θα μετρούν οι νέοι μετρητές και
Πώς αυτή θα χρεώνεται.
Δυστυχώς για τον Έλληνα καταναλωτή θα μετράται και η φανερή ισχύς (παρεχόμενη ισχύς σε ωμικές αντιστάσεις του καταναλωτή) και η άεργος ισχύ (παρεχόμενη ισχύς σε χωρητικές και επαγωγικές αντιστάσεις του καταναλωτή). 
Το ερώτημα είναι πώς αυτές θα χρεώνονται στο καταναλωτή και σε τι τιμή η κάθε μία. 
Αν δεν χρεώνεται η άεργη ισχύς τότε γιατί να αλλάξουν οι μετρητές για να κλείνουν τις καταναλώσεις απο ένα PC; 
Στην οικονομική κατάσταση που είναι η χώρα δεν μου φαίνεται λογικό.
Στο εξωτερικό (στο Εφοπλιστάν δεν γνωρίζω, το πιθανότερο όχι) οι βιομηχανίες χρεώνονται για την άεργο ισχύ. 
Από ότι φαίνεται ατην Ελλάδα θα χρεώνονται οι Έλληνες καταναλωτές μόνο. 
Δεν θα με εντυπωσιάσει να μειωθεί με αυτή τη λογική το τιμολόγιο της ΔΕΗ, αφού οι μονάδες συνολικά θα αυξηθούν.
Κάτι ανάλογο δεν έγινε με την αύξηση της χρονοχρέωσης στα εισιτήρια; 
Mετά βγήκε ένας πρώην υπουργός απο το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ και είπε ότι σε καμιά χώρα δεν υπάρχει χρονοχρέωση σε εισιτήρια. 
Λέει ψέμματα. 
Στην Ιαπωνία και στο Λονδίνο υπάρχει χρονοχρέωση απο δεκαετίες. 

Και στο θέμα το μετρητών η μπάλα πετιέται έξω απο το γήπεδο, ώστε να μη πάρει κανείς είδηση τι θα παίξει με τους λογαριασμούς. 
Όλες οι συσκευές στα σπίτια έχουν χωρητικότητες (πυκνωτές) και επαγωγές (πηνία) ακόμη και σε επίπεδο κυκλωμάτων, ακόμη και το ίδιο το δίκτυο. 
 Δεν είναι όλες οι συσκευές σόμπες και θερμοσίφωνες. Eντάξει;
Μετά απο χρόνια ίσως να καταλάβατε ότι στις Αγγλικές μπρίζες στο τοίχο, οι διακόπτες πάνω στη μπρίζα δεν ήταν μόνο για ασφάλεια αλλά και για την απομόνωση των ηλεκτρικών συσκευών.
Οι διακόπτες αυτοί προσφέρουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μη πληρώνουν για τη χρήση συσκευών που δεν χρησιμοποιούν αλλά που έχουν μέσα απο τη μπρίζα συνδεδεμένους πυκνωτές και χωρητικότηες στο δίκτυο του σπιτιού, για την προσφερόμενη ισχύ στις οποίες χρεώνονται είτε λειτουργούν αυτές είτε όχι.
Στην Ιαπωνία συνιστάται στους καταναλωτές απο τις ηλεκτρικές εταιρείες οι μπρίζες ηλεκτρικών συσκευών που δεν λειτουργούν να αφαιρούνται απο τον τοίχο, για να μην ανεβαίνει ο λογαριασμός τους. 
Εσάς η ΔΕΗ σας το έχει πεί ποτέ αυτό; Kρατική εταιρεία δεν ήταν; Πρόβλημα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τη χώρα δεν υπάρχει;
Κλείνοντας. Μέχρι τώρα κάτοχοι τεράστιων μπαταριών με χωρητικότες δεν θα πλήρωναν ισχύ στη ΔΕΗ με τα παλαιά ρολόγια. Εχει ενδιαφέρον να δούμε και σε ποιούς θα αλλάξουν τους μετρητές ή αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις.
Θέμα επίδρασης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο απο τη χρήση αυτών των μετρητών κανονικά δεν υπάρχει. 
Λέω "κανονικά" υποθέτοντας ότι το τηλεφώνημα - ενημέρωση του μετρητή στην εταιρεία - παροχέα (άλλο κόλπο εδώ, παροχέας που δεν θα παράγει ούτε 1Watt μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρχει) θα είναι μια φορά το μήνα ή όταν θα προκύπτει λόγος αναφοράς προς αυτή απο το control-system του μετρητή.
 Σε άλλη περίπτωση και αυτό θέλει συζήτηση μπορεί να υπάρξει. 
Συζήτηση πρέπει να γίνει και για τη θέση στην οποία θα τοποθετηθεί ο μετρητής π.χ. μέσα ή έξω απο το σπίτι, καθότι η τοποθέτηση του μέσα στο σπίτι θα απαιτούσε τη παρουσία εισαγγελέα για έλεγχο απο τον παροχέα (νέα κόλπα).

Εμείς συνεχίζουμε να βάζουμε τα γκόλ, την ώρα που άλλοι ασχολούνται με το καρότο και τη καρέκλα. Σας τα μαθαίνουν άλλοι αυτά;
Νobody should try to "dance" with real wolves.

skeftomasteellhnika

Δεν υπάρχουν σχόλια: