Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Tράγκας κατά Μέρκελ στο SPIEGEL

Print Friendly and PDF
Ένα εκτενές αφιέρωμα στον Γιώργο Τράγκα, και την εκπομπή Χωρίς Αναισθητικό, στο EXTRA 3 δημοσιεύει σήμερα στην ηλεκτρονική του έκδοση το Γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL».



Το άρθρο έχει ως τίτλο μια από τις εκφράσεις του Έλληνα παρουσιαστή: «Οι Γερμανοί δεν δίνουν δεκάρα αν χιλιάδες συνταξιούχοι πεθαίνουν» ενώ ξεκινά με την περιγραφή του στούντιο και το χαιρετισμό του Γιώργου Τράγκα: «Καλώς ήρθατε στο Extra 3 στο προπύργιο της αντίστασης  ενάντια στη «γερμανική κατοχή».
«Ο Τράγκας μιλά για ακόμα μια φορά με το πάθος που τον διακρίνει. Τόσο που ξεχνά για λίγο τους τέσσερις καλεσμένους του. Η κάμερα παραμένει σταθερά πάνω του και εκείνος αφιερώνει τον χρόνο του στο αγαπημένο του θέμα.Τους Γερμανούς,περιγράφει ο δημοσιογράφος του περιοδικού.
Και συνεχίζει, «Η Γερμανία, δεν δίνει δεκάρα για το ότι τρία εκατομμύρια συνταξιούχοι πεθαίνουν εδώ» βροντοφωνάζει ο παρουσιαστής . . . «Και το με αυτό το παγωμένο χαμόγελο, οδήγησαν τους Έλληνες στον γκρεμό.»
Το SPIEGEL περιγράφει τον Γιώργο Τράγκα ως «ένα δημοσιογράφο που μαίνεται κάθε βράδυ στην τηλεόραση εναντίον της Μέρκελ» τονίζοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει το αγαπημένο θέμα στις εκπομπές του.
Όταν έρχεται ο λόγος στην Ανγκέλα Μέρκελ – και ο Τράγκας πιέζει για να φθάσει σε αυτήν η συζήτηση – ο παρουσιαστής με το πορτοκαλί πουλόβερ αγγίζει τα όρια το», αναφέρει το άρθρο, που στη συνέχεια αποτυπώνει λέξη προς λέξη τις αναφορές στη Γερμανίδα καγκελάριο.
“Κάνει την καθαρή, ότι δεν ξέρει πως λαδώνονταν για χρόνια οι Γερμανικές εταιρίες στην Ελλάδα και πως δίνονταν τα δάνεια..
Η Μέρκελ λέει ψέματα όταν λέει ότι δεν ήξερε τίποτα από όλα αυτά. Αλλά τώρα μας κάνει τον οικονομικό μας κηδεμόνα.”
Ο Τράγκας μιλά στην ψυχή των Ελλήνων είναι ένας από του μεσότιτλους στο δημοσίευμα ενώ ο δημοσιογράφος του Spiegel σημειώνει πως ακόμα και όταν οι απόψεις του παρουσιαστή φθάνουν την υπερβολή στην ουσία αγγίζουν την καρδιά πολλών συμπατριωτών του που βλέπουν την Ε.Ε. ως το 4ο Γερμανικό Ραιχ.
Το άρθρο συνεχίζει επισημαίνοντας πως η εκπομπή ανταποκρίνεται πλήρως στον τίτλο της «Χωρίς αναισθητικό».
Χωρίς αναισθησία δηλαδή – μεταφράζει στα Γερμανικά- χωρίς ψεύτικη ευγένεια, και με μια άκρως αιχμηρή άποψη αντιμετωπίζεται εδώ η κρίση, εξηγεί ο δημοσιογράφος, ενώ εντύπωση προκαλούν οι χαρακτηρισμοί «Πράξεις Βαρβάρων» που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Τράγκας για να σχολιάσει όλα αυτά που η Τρόικα ζητά από τους Έλληνες.
Αναφορά γίνεται και στο σήμα αρχής της εκπομπής όπου απεικονίζεται η Άνγκελα Μέρκελ με φόντο την παρέλαση των στρατιωτών της Βερμαχτ υπό τον ήχο του ναζιστικού εμβατηρίου Ερικα .
Το δημοσίευμα που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη Γερμανία. Ενδεικτικό είναι ότι έχει πάνω από 350 σχόλια ενώ έχει διαβαστεί απο 1.500.000 επισκέπτες.
Δείτε το άρθρο του Spiegel:
http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-78395-2.html (το φωτογραφικό αφιέρωμα που συνοδεύει το άρθρο)
http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,814152,00.html (το άρθρο στα γερμανικά)
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,814344,00.html#ref=nlint (το άρθρο στη διεθνή αγγλόφωνη έκδοση του Spiegel, που φέρει μικρές διαφοροποιήσεις από το άρθρο στα γερμανικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: