Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

"Μην πυροβολείτε την Ελλάδα, έχει κάνει μεγάλες προόδους"!

Print Friendly and PDF
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ
Είναι κι αυτός Γερμανός, είναι και τραπεζίτης, αλλά έχει άλλη εικόνα για την Ελλάδα!


Ο λόγος για τον Φόλκερ Χέλμαγιερ, τον επικεφαλής αναλυτή αγορών της Bremer Landesbank.
 
 

Όπως μεταδίδει το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle ο Γερμανός οικονομολόγος προκάλεσε αίσθηση στη χώρα του, όταν κατά τη διάρκεια πρωινής εκπομπής της γερμανικής τηλεόρασης, υψηλής τηλεθέασης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αθήνα για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων και την έξοδο από την κρίση.

Μάλιστα, δεν δίστασε να καυτηριάσει τη σκληρή και άκαμπτη στάση που τήρηση επί μακρό το Βερολίνο έναντι της Ελλάδας.

"Παραμένω αισιόδοξος. Ο λόγος είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχει κάνει και λάθη στην κρίση του ευρώ και τα λάθη ήταν ότι αφήσαμε την Ελλάδα να την κυνηγούν οι αγορές κάθε τρεις μήνες", επεσήμανε ο Φόλκερ Χέλμαγιερ.

Όπως επεσήμανε ο Γερμανός αναλυτής "μία χώρα σαν την Ελλάδα, με αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τα πράγματα με την επιτυχία που το έκανε η Ιρλανδία, για παράδειγμα".

Στο σημείο αυτό ο Φόλκερ Χέλμαγιερ προσδιόρισε με σαφήνεια ποιο είναι το διακύβευμα για την ίδια τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το μεγάλο κίνδυνο να ανοίξει, από αφελτηρία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ο ασκός του Αιόλου. "Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η Ελλάδα είναι ένα σχετικά βατό πρόβλημα. Το κρατικό χρέος είναι 370 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα αν μη τι άλλο είναι ένα ρίσκο που μπορούμε να υπολογίσουμε. Αν όμως αποτύχει η Ευρώπη, το ρίσκο θα είναι ανυπολόγιστο: παγκόσμια ύφεση, ίσως και πολιτική αποσταθεροποίηση"!

Περιγράφοντας την πορεία του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών ο Φόλκερ Χέλμαγιερ, παρουσίασε μια άλλη κατάσταση, λιγότερο μαύρη και απογοητευτική, σε σχέση με την περιγραφόμενη από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. "Ναι, ασφαλώς μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων. Το 80% των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υλοποιηθεί. Άρα το ποσοστό λάθους είναι 20% και οφείλεται σε έλλειψη αποτελεσματικότητας στη διοίκηση "Η ύφεση εμποδίζει την πλήρη υλοποίηση στόχων".

Ο Γερμανός οικονομικός αναλυτής επέκρινε, μάλιστα, το γεγονός ότι, με αφετηρία τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων, οι αναφορές στην ελληνική οικονομία συνήθως επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αρνητική ανάγνωση, χωρίς να υπενθυμίζεται η σχετική πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

Μία πρόοδος που δεν είναι καθόλου αυτονόητη, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και κυρίως την πρωτοφανή ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία.

"Τα δύο τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11%, πρόκειται για τεράστια ύφεση, και παρ΄όλα αυτά κατέστη δυνατό να μειωθεί ο νέος δανεισμός από  15,4% στο 9-9,5% του ΑΕΠ. Το ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του 7,6% οφείλεται σε αίτια συγκυριακά και όχι δομικά", υπογράμμισε ο Φόλκερ Χέλμαγιερ.

Η ακροτελεύτια παρατήρηση του Γερμανού οικονομικού αναλυτή, ξεχωρίζει για την ουσία και το περιεχόμενο της, δείγμα της σοβαρότητας, με την οποία αντιμετωπίζεται  η Ελλάδα από τους τεχνοκράτες, αλλά όχι δυστυχώς από τους πολιτικούς, τους κατ’ επίφασιν φρουρούς του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

"θα ήθελα", καταλήγει ο Φόλκερ Χέλμαγιερ, να ακούσω από τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους ότι μία τέτοια μείωση του νέου δανεισμού μέσα σε τέτοια ύφεση δείχνει τη διάθεση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν το ακούω. Έχουμε επικεντρωθεί αποκλειστικά στις αρνητικές πτυχές".
 pheme.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: