«Έκπληκτη και αγανακτισμένη» δηλώνει η πρόεδρος της ομάδας GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ.
O λόγος; Όσα διάβασε σε δύο «φιλοκυβερνητικές εφημερίδες», όπως ονομάζει τα «Νέα» και το «Έθνος» σε δήλωσή της, κάνοντας λόγο για «διαστρεβλώσεις» σχετικά με όσα είπε σε συνάντηση με μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση.
Για τις σχετικές διαρροές «φωτογραφίζει» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, απευχόμενη στη δήλωσή της να έχει κάνει κάτι τέτοιο... Υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι στην αίθουσα, υποστηρίζει σε δήλωσή της ότι έκανε ειδική αναφορά στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που περιγράφουν οι δύο εφημερίδες.
«Είπα ότι είναι αναγκαίος ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, ώστε να αποσαφηνιστεί το ανήθικο και παράνομο σκέλος του, το οποίο δεν πρέπει να αποπληρωθεί. Είναι μία από τις οδούς για να προαχθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ποτέ δεν θα μπορούσα – και δεν το έκανα – να φέρω σε αντιπαράθεση τον Έλληνα με το Γερμανό πολίτη. Είναι προσβολή για μένα ακόμη και να το διανοηθεί κάποιος. Επίσης, άσκησα κριτική στην ελληνική κυβέρνηση διότι εμφανίζει μια ρόδινη και παραπλανητική εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη χώρα», εξηγεί, σημειώνοντας με νόημα ότι ...δεν θέλει να υποθέσει ότι αρχιτέκτονας των δύο διαρροών είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μια και σε αυτόν τείνουν να παρουσιάσουν –όπως λέει- την ίδια δήθεν «ηρωική αντίδραση» τα δύο ΜΜΕ.
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μας εκπλήσσει η στάση του κ. Βενιζέλου
Στο θέμα αναφέρθηκε και η Κουμουνδούρου που σε non paper που διένειμε αναφέρει: «Η πρόεδρος Γκάμπι Τσίμερ έκανε σαφές στην τοποθέτηση της ότι πρέπει να γίνει και λογιστικός έλεγχος και κούρεμα του χρέους. Ο κ. Βενιζέλος πήρε το λόγο μετά από αυτήν και της επετέθη αντιστρέφοντας τα λεγόμενά της. Ως εκ τούτου. η πρόεδρος ξαναπήρε το λόγο και επανέλαβε την θέση της. Δεν μας εκπλήσσει η στάση του κ. Βενιζέλου. Η αθλιότητά του δεν έχει όριο. Η αγωνία του για πολιτική επιβίωση είναι απολύτως εξηγήσιμη αλλά και κακός σύμβουλος. Οι χειρότεροι φόβοι του θα επιβεβαιωθούν.
Περιμέναμε όμως από δημοσιογράφους να επιβεβαιώνουν τα «αποκλειστικά» που τους διανέμουν κέντρα αναξιόπιστα και βυθιζόμενα. Αυτά τα κέντρα δεν μπορούν και στα media να κινούνται «υποβρυχίως». Ας το καταλάβουν γιατί γελοιοποιούνται».
Τι διέρρεε ότι απάντησε ο Βενιζέλος Βενιζέλος στην Τσίμερ: Ούτε ένα ευρώ δεν δανειστήκαμε από Γερμανό πολίτη
Σε απάντηση προς την Γκάμπι Τσίμερ του Die Linke προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με την παρέμβαση της Γερμανίδας βουλευτή, σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους και την επιβάρυνση ευρωπαίων πολιτών.
«Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι σε σχέση με τις παρατηρήσεις που έκανε η κα Zimmer. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένας ευρωπαίος πολίτης, κανένας φορολογούμενος Γερμανός ή πολίτης οποιασδήποτε άλλης χώρας δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ ως οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πράγματι έχει πάρει ένα πολύ μεγάλο δάνειο. Το πρώτο μέρος του είναι ένα δάνειο σε διμερή βάση με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο μέρος είναι ένα δάνειο, που έχει δοθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, από τον EFSF. Τα δάνεια αυτά αποπληρώνονται κανονικά, ιδίως δε ο Γερμανός πολίτης, επειδή το δάνειο δόθηκε από την KFW με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν έχει καν δώσει δάνειο. Εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά, τα δάνεια εξυπηρετούνται και αποπληρώνονται και δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση κανενός κρατικού προϋπολογισμού κράτους-μέλους της ΕΕ και κανενός Ευρωπαίου πολίτη, ιδίως δε του Γερμανού φορολογούμενου πολίτη.
Το κούρεμα δε του χρέους που έγινε το 2012 αφορούσε το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή το χρέος που κατείχε ο διεθνής ιδιωτικός τομέας, οι τράπεζες, τα funds, οι άλλοι κάτοχοι ομολόγων. Έχουμε πετύχει μια πάρα πολύ μεγάλη και πολύ καλή αναδιάρθρωση χρέους, πιστωτές μας είναι πράγματι ο διεθνής δημόσιος τομέας, είναι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ και ο EFSF.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να βελτιώσουμε τους όρους που διέπουν αυτό το χρέος και τέτοια περιθώρια υπάρχουν, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση επιβάρυνση προϋπολογισμού άλλου κράτους-μέλους ή πολύ περισσότερο φτωχού φορολογούμενου ευρωπαίου πολίτη».
spirospero
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου