Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ομαδικές απολύσεις: Ανοιχτό το θέμα από τρόικα

Print Friendly and PDF
Αποκλεείει το ενδεχόμενο νέου μνημονίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καθώς και το κούρεμα καταθέσεων. 
Λιγότερο σίγουρος εμφανίζεται ωστόσο στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται φέρει σχετικό νομοθέτημα στη Βουλή, ωστόσο παραδέχεται πως το θέμα είναι ανοιχτό, καθώς η τρόικα εμμένει στην απελευθέρωση. Επιπλέον, δηλώνει ότι ότι θα καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών ενώ για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης τονίζει ότι δεν θα τεθεί το ζήτημα στην τρόικα.
Την ιδια στιγμή εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος σημειώνοντας: «Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει Τρίτο Μνημόνιο». «Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή», υποστηρίζει. Επιπλέον, αναφέρει ότι μειώσεις φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να αναμένονται από το 2016. «Δεν θα υπάρξει άλλο φορολογικό σύστημα. Οι κώδικες που περάσαμε από τη Βουλή έχουν επιφέρει μεγάλη απλοποίηση», συμπληρώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.
Όχι σε κούρεμα καταθέσεων
«Οι καταθέσεις δεν θα κουρευτούν. Αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά. Άλλωστε στην Ευρώπη έχουμε σήμερα, έστω και σε πρωτόλειο -ας το πως έτσι- βαθμό, μία τραπεζική ένωση, όπου η εγγύηση καταθέσεων είναι μέρος της πολιτικής αυτής», διαμηνύει ο Γιάννης Στουρνάρας.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες εξηγεί πως ο νόμος θα θέτει το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης και η διαδικασία θα είναι ανοικτή σε Έλληνες και ξένους, ενώ δεν αποκλείει εντός του 2014 να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις.
Οι δανειστές δυσαρεστήθηκαν με τις μονομερείς ενέργειες
Οι δανειστές «δεν ήταν ευτυχείς» με τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας (ΦΠΑ στην εστίαση, πλειστηριασμοί), επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα. Πάντως προσθέτει ότι δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αλλά το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017, στο οποίο θα περιγράφονται ενδεικτικά τα μέτρα μέσω των οποίων θα καλυφθεί τυχόν δημοσιονομικό κενό.
Δημοσιονομικό κενό και χρέος
Ως προς το δημοσιονομικό κενό εκτιμά ότι είναι «κάτω από το 1 δισ. ευρώ σήμερα», συμπληρώνοντας ότι έχουν γίνει αρκετές προτάσεις για την κάλυψή του. «Πολλές εξ αυτών είναι από την πλευρά των εσόδων και εφάπαξ, αλλά από την άλλη πλευρά το επιχείρημά μας είναι ότι και πολλές δαπάνες είναι εφάπαξ».
Για το θέμα της μείωσης του χρέους, σημειώνει πως η συζήτηση θα ξεκινήσει προ των ευρωεκλογών, αλλά θα ολοκληρωθεί αργότερα, με την Ελλάδα να επιδιώκει «μια σημαντική μείωση επιτοκίων και μια σημαντική μετατόπιση προς το μέλλον των χρεωλυσίων».
Όχι στη μείωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης
Επιμένει ότι τυχόν μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα οδηγούσε σε έξαρση λαθρεμπορίου και τονίζει πως δεν θα τεθεί τέτοιο θέμα στην τρόικα. «Έχω άριστες σχέσεις με πολλούς βουλευτές, ακόμα και με όσους κάθε τόσο μπορεί να διαφωνούν. Όμως, πιστέψτε με κάνω μια πολύ δύσκολη δουλειά, που την επιβάλουν η πατρίδα μου και η συνείδησή μου. Πάντως σάκος του μποξ δεν αισθάνομαι», δηλώνει.
Για τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζει πως παραμένουν ίδιες «σε απόλυτο βαθμό» και τονίζει ότι δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό του η σκέψη να παραιτηθεί.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: