Τούρκος εισαγγελέας κατήγγειλε σήμερα ότι του αφαιρέθηκε ο φάκελος της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς που έχει συνταράξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι η αστυνομία παρακώλυσε την διαδικασία, αρνούμενη να πραγματοποιήσει σημαντικές συλλήψεις.
«Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς σε γραπτή δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Διαπράχθηκε ένα έγκλημα διαμέσου της [κρατικής] ιεραρχίας. . . στους υπόπτους επετράπη να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία», τόνισε ο εισαγγελέας αυτός.
Μολονότι ο Ακάς δεν αναφέρθηκε σε κανέναν ονομαστικά, οι καταγγελίες στις οποίες προέβη αναμένεται να κλιμακώσουν την μεγεθυνόμενη οργή για την υπόθεση που ξέσπασε την 17η Δεκεμβρίου, με τη σύλληψη για υποθέσεις διαφθοράς δεκάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων των γιων τριών υπουργών της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του επικεφαλής της κρατικής Halkbank (Λαϊκής Τράπεζας).
Ο Ερντογάν αποπειράται να εμφανίσει την υπόθεση ως μια συνωμοσία καθοδηγούμενη από το εξωτερικό κι αντέδρασε καθαιρώντας ή μεταθέτοντας περίπου 70 από τους αξιωματικούς της αστυνομίας που έλαβαν μέρος στην έρευνα, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, όπου εδρεύει η Χαλκμπάνκ.
Ο Ακάς ανέφερε στην δήλωσή του που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ ότι είχε δώσει εντολή να συλληφθούν κι άλλα πρόσωπα χθες, αλλά η αστυνομία δεν συμμορφώθηκε προς τις εντολές του.
«Σήμερα. . . ανακάλυψα ότι μου αφαιρέθηκε η δικαιοδοσία να ερευνώ την υπόθεση χωρίς να μου παρουσιαστεί κανένας λόγος», σημείωσε. «Όλοι οι συνάδελφοί μου και η κοινή γνώμη οφείλουν να γνωρίζουν ότι η δυνατότητά μου να διεξαγάγω μια έρευνα ως δημόσιος κατήγορος παρακωλύθηκε».
Ο Τουράν Τσολακαντί, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, πριν από λίγο παρενέβη και δήλωσε ότι ο εισαγγελέας πράγματι απομακρύνθηκε από την έρευνα, εξαιτίας όμως εσφαλμένων χειρισμών του στην υπόθεση. Ο Τσολακαντί κατηγόρησε τον Ακάς ότι διέρρευσε στοιχεία της έρευνας στα ΜΜΕ και δεν ενημέρωνε τους ανωτέρους του ως όφειλε.
Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση της Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προσπαθεί να ασκήσει την εξουσία μέσω ενός μυστικοπαθούς «βαθέος κράτους» μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός.
Μεταξύ των 10 νέων στενών συνεργατών του που διόρισε αργά χθες ο Ερντογάν είναι ο Εφκάν Αλά, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών και θα είναι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας.
Ο Άλα αντικατέστησε τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, έναν από τους τρεις υπουργούς που παραιτήθηκαν μετά τη σύλληψη του γιου του στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά.
«Αυτός (σ.σ. ο πρωθυπουργός Ερντογάν) προσπαθεί να φτιάξει μια κυβέρνηση που δεν του φέρνει καμιά αντίρρηση. Σε αυτό το πλαίσιο ο Εφκάν Αλά έχει ρόλο-κλειδί» να διαδραματίσει, δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ερντογάν «έχει ένα βαθύ κράτος, το κόμμα (του, το) AK έχει ένα βαθύ κράτος, και ο Εφκάν Αλά είναι ένα από τα στοιχεία αυτού του βαθέος κράτους», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου, χρησιμοποιώντας έναν όρο ο οποίος στην Τουρκία έχει συνδεθεί με ένα σκιώδη, παρακρατικό μηχανισμό που αψηφά το δημοκρατικό σύστημα ελέγχου.
Το σκάνδαλο αποδίδεται από τους περισσότερους αναλυτές στην σύγκρουση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ισλαμιστή ιεροκήρυκα επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, στο οποίο ορκίζονται πίστη τουλάχιστον ένα εκατ. Τούρκοι, ανάμεσά τους ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.
Ο ένας από τους τρεις υπουργούς που παραιτήθηκαν χθες, ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, το έκανε κατά τρόπο που έδειξε την διαφωνία του με τον πρωθυπουργό, τον οποίο μάλιστα κάλεσε να παραιτηθεί κι εκείνος.
Σαρωτικό ανασχηματισμό μέσα στη νύχτα έκανε ο Ερντογάν – Τέλειωσε και τον Μπαγίς!
Αλλαγές σε δέκα υπουργεία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23.10 το βράδυ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.
Τέλος υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Διαδηλώσεις κατά Ερντογαν και επεισόδια με την αστυνομία
Αργά το βράδυ σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μιας μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. «Η διαφθορά είναι παντού» και «η αντίσταση είναι παντού» ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγιναν και άλλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.
«Γνώριζε τα πάντα ο Ερντογαν»
Την παραίτηση και του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Στη δήλωση που έκανε, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «δεν δέχομαι την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» και τόνισε: «Ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής.
Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό».’Αλλη σημαντική εξέλιξη σήμερα ήταν η παραίτηση του βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν.
Είναι ο τρίτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που εμφανίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Στις 30 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ και στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, ο πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ.
Υπουργός που παραιτήθηκε «καίει» τον Ερντογάν: «Αυτός έδινε οδηγίες για το σκάνδαλο»
Την παραίτηση και του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από υπουργικό και το βουλευτικό αξίωμα υποστηρίζοντας ότι «τα πολεοδομικά σχέδια,που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα, έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού».
Η παραίτηση του Μπαϊρακτάρ ήταν πιο ηχηρή από την πρωινή παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, αφού εμπλέκει άμεσα τον πρωθυπουργό Ερντογάν.
.Στη δήλωση που έκανε, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με όποιον υπουργό θέλει. Αλλά δεν δέχομαι να μου ασκείται πίεση με την προτροπή: «παραιτηθείτε εξαιτίας της επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς και προβείτε στην ανακοίνωση που θα με ανακουφίσει»,πράγμα με το οποίο, ο Μπαϊρακτάρ δηλώνει ουσιαστικά ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί.
Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης ότι «δεν δέχομαι την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» και τόνισε: «Ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής.
Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό».’Αλλη σημαντική εξέλιξη σήμερα ήταν η παραίτηση του βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν.
Είναι ο τρίτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που εμφανίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Στις 30 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ και στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, ο πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ.
Προς το παρόν δεν έχει παραιτηθεί ο τέταρτος υπουργός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς, ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς. Εκκρεμεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αφού πέρα από τις σημερινές παραιτήσεις, υπάρχουν και τρία μέλη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου που ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.
Η κατάσταση στη Τουρκία είναι πολύ πιθανό να βγει εκτός ελέγχου σύντομα. Και αυτή η αυτονόητη πρόβλεψη δεν μπορεί παρά να ανησυχεί την Ελλάδα. Το καθεστώς Ερντογάν μέσα σε κατάσταση πανικού δεν αποκλειεται να επιχειρήσει να αλλάξει ατζέντα. Και τα ελληνοτουρκικά είναι συνήθως η επιλογη των Τούρκων όταν είναι στριμωγμένη.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου