«Στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς», υποστηρίζεται σε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild σχετικώς με την πρόσφατη πρόταση της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας περί συμβολής των ίδιων των πολιτών στην διάσωση μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση.
Προφανώς οι Έλληνες δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους και είναι οικονομικά τελειωμένοι
«Ήδη το συνηθίσαμε: εδώ και χρόνια πρέπει εμείς οι Γερμανοί να πληρώνουμε για τους χρεοκοπημένους Έλληνες. Η δικαιολογία: Προφανώς οι Έλληνες δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους και είναι οικονομικά τελειωμένοι. Ωστόσο η αλήθεια μοιάζει να είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς!», αναφέρει η εφημερίδα και παραπέμπει σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι «ενώ ένα γερμανικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο διαθέτει 51.400 ευρώ, οι Έλληνες εμφανίζονται με 101.900 ευρώ — έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς!».
«ενώ ένα γερμανικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο διαθέτει 51.400 ευρώ, οι Έλληνες εμφανίζονται με 101.900 ευρώ — έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς!»
«Γιατί οι Έλληνες δεν διασώζονται μόνοι τους; Αυτό ζητά τώρα και η Μπούντεσμπανκ! Στην μηνιαία έκθεσή τους οι θεματοφύλακες του νομίσματος προτείνουν μία άπαξ εισφορά περιουσίας για τους πολίτες των υπό κρίση χωρών. Με ξεκάθαρα λόγια: Οι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μόνοι για τα χρέη τους!», συνεχίζει η εφημερίδα και τονίζει ότι ως τώρα την ευθύνη αναλαμβάνουν όλοι οι φορολογούμενοι της Ευρωζώνης, ενώ διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με την πρόταση της Μπούντεσμπανκ, αυτό πρέπει να τελειώσει.
Γιατί οι Έλληνες δεν διασώζονται μόνοι τους;
«Στην περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας, μία εισφορά περιουσίας θα ήταν το μικρότερο κακό. Οι εύπορες ελίτ κατά κανόνα ασκούν πολιτική επιρροή και είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση μίας χώρας», δηλώνει στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της τράπεζας Μίχαελ Μπεστ, ενώ ο ειδικός επί των οικονομικών του CDU, Κλάους-Πέτερ Βιλς υποστηρίζει ότι «είναι θρασύ να ζητείται η βοήθεια αμέτοχων τρίτων, πριν χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι πόροι για την ώρα της ανάγκης». Ο συντάκτης επισημαίνει ακόμη ότι με την πρόταση συμφωνεί τόσο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν όσο και ο Μαρσέλ Φράτσερ του Ινστιτούτου DIW και καταλήγει με την δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι επί της πρότασης της Μπούντεσμπανκ θα πρέπει να αποφασίσει κάθε κράτος-μέλος για τον εαυτό του. «Τότε θα έπρεπε οι Έλληνες να ψηφίσουν για να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Και προαισθανόμαστε πως θα κατέληγε…», αναφέρει ο αρθρογράφος.
«Μπορεί, όπως έχουμε πει ήδη πολλές φορές, η Ελλάδα να έχει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο εξελίσσεται αρκετά επιτυχώς, περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη. Τότε θα πρέπει να αναλάβουμε πάλι να εγγυηθούμε για να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί. Το βέβαιο είναι ότι κάθε περαιτέρω βοήθεια θα ήταν πολύ λιγότερο εκτεταμένη, από ό,τι οι ως τώρα βοήθειες», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftwoche» που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήδη έχει διατυπώσει τις πρώτες απαιτήσεις, νομίζω συζητούνται 10-11 δισεκατομμύρια, είναι αυτό ένα ρεαλιστικό ύψος;», ερωτά ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο γερμανός υπουργός: «Εάν το διάβασα σωστά, είπε μάλιστα ότι βασικά δεν θέλουν ένα νέο πρόγραμμα, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να τα καταφέρουν και έτσι. Κοιτάξτε. Η Ελλάδα δεν έχει μια εύκολη εσωπολιτική κατάσταση. Οι Έλληνες υποχρεώνονται να υπομείνουν πάρα πολλά. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δεχτεί σοβαρούς περιορισμούς. Τα εισοδήματα έχουν περικοπεί. Το όριο ηλικίας (ενν. για τις συντάξεις) έχει ανεβεί. (Οι Έλληνες) πρέπει να δεχθούν πολλούς όρους λιτότητας. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Πρέπει να διορθώσουν παραλείψεις δεκαετιών. Πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί» και συνεχίζει αναφέροντας ότι η Ελλάδα είχε πέρυσι την πιο επιτυχή τουριστική περίοδο εδώ και χρόνια. «Αυτό είναι μια επιτυχία των μεταρρυθμίσεων, της λιτότητας. “Αρα αυτό φέρνει αποτέλεσμα για τους Έλληνες», υποστηρίζει και προσθέτει: «Κάτι τέτοιο όμως εσωπολιτικά είναι πάντα αμφισβητήσιμο. Για αυτό πρέπει να διατηρείς πλειοψηφίες και στο Κοινοβούλιο – είμαστε δημοκρατίες. Δεν θα ήθελα τέτοια μέτρα να τα υπερασπιστώ απέναντι στην γερμανική κοινή γνώμη. “Αρα δεν είναι εύκολο για αυτούς. Για αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να πείσουν τον λαό τους κι εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».
Αναφερόμενος στην κατάσταση συνολικά στην Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε εκτιμά ότι έχει προχωρήσει καλά. «Και εμείς οι Γερμανοί πότε πότε μπορούμε να το θυμόμαστε ότι από την Ευρώπη το μεγαλύτερο πλεονέκτημα το έχουν εκείνοι που διαχειρίζονται τα οικονομικά τους πιο επιτυχημένα. Για αυτό και εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Για αυτό κάποιοι μας κατηγορούν», καταλήγει.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου