Νομοσχέδιο σκούπα με το οποίο θα επιχειρήσει να κάνει διορθώσεις σε λάθη προηγούμενων φορολογικών νόμων και να βάλει τέλος στο αλαλούμ που έχουν προκαλέσει θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμη και μετά τις αλλαγές πάντως, θα χρειαστεί ένας τουλάχιστον μήνας για την έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, οπότε η φορολογική μηχανή θα αρχίσει να δουλεύει από τα τέλη Μαρτίου, κάτι που δεν έχει προηγούμενο.
Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο - σκούπα θα ρυθμίζονται:
1. Αποδείξεις: Το υπουργείο Οικονομικών έχει μειώσει το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, αλλά δεν έχει ορίσει ποιες θα είναι αυτές. Μέσω μιας ανεπίσημης ανακοίνωσης άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται δεκτές το 50% της αξίας των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων
2. Μείωση προστίμων: Υστερα από τις αντιδράσεις, τη μείωση των προστίμων εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο για μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ μειώνεται από 1.000 ευρώ στα 250 ευρώ και για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, από τα 2.500 ευρώ σε 500 ευρώ.
3. Υπολογισμός φόρου υπεραξίας ακινήτων: Σύμφωνα με πληροφορίες από το φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% θα εξαιρεθούν ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή των φορολογούμενων για περισσότερα από 25 χρόνια. Για τα υπόλοιπα, εάν δεν υπάρχει τιμή κτήσης, αυτή θα υπολογίζεται με αποπληθωρισμό της τιμής πώλησης.
4. Φόρος Υπεραξίας Μετοχών: Υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση ή νέα αναστολή του μέτρου και αύξηση του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές
5. Φορολογία Αγροτών: Υπό την απειλή των κινητοποιήσεων και των πιέσεων των κυβερνητικών βουλευτών ολοι οι αγρότες (ακόμα και αυτοί με εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων.
6. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης θα αλλάξει το καθεστώς υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Σύμφωνα με όσα ισχύουν η υποβολή των καταστάσεων πελατών θα γίνεται ανά μήνα από όλους τους υπόχρεους, ενώ η υποβολή των καταστάσεων προμηθευτών θα γίνεται ανά μήνα από όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄κατηγορίας) και ανά τρίμηνο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β΄ κατηγορίας).
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου