Δεν έχει τέλος η Οδύσσεια των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Μετά το φόρο υπεραξίας ακινήτων που έχει παγώσει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων (δεν έχει ακόμη διορθωθεί), τη φορολόγηση των πνευματικών δικαιωμάτων που οδηγεί σε λουκέτο ολόκληρους κλάδους επιχειρήσεων (δεν έχει ακόμη διορθωθεί) και το χαρακτηρισμό ως επιτηδευματιών όσων πραγματοποιούν περισσότερες από τρεις συναλλαγές μέσα σε ένα εξάμηνο (ευτυχώς διορθώθηκε), ήρθε και η σειρά της κινητής τηλεφωνίας.
Είναι ένα πεδίο το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών επέλεξε για να κάνει το επόμενο …θαύμα του. Βάζει φόρο έως και 42% στη χρήση κινητών τηλεφώνων που δίνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους την ώρα που έχει ήδη εισπράξει άλλους δυο φόρους μέσω του λογαριασμού της κινητής τηλεφωνίας. Πώς γίνεται αυτό; Ο λογαριασμός του εταιρικού κινητού τηλεφώνου θεωρείται στο σύνολό του εισόδημα για τον εργαζόμενο που το χρησιμοποιεί!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά….
Στον θρυλικό πλέον νόμο 4172 του 2013, το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και συγκεκριμένα στα άρθρα 13 και 14 ορίζεται ο τρόπος φορολόγησης των παροχών σε είδος αλλά και οι παροχές που δε θεωρούνται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις. Τι προκύπτει από αυτές τις διατάξεις; Ότι η διευκόλυνση που κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους με την παροχή ενός κινητού τηλεφώνου για να επικοινωνούν κατά κύριο λόγο στο πλαίσιο της εργασίας τους με συναδέλφους τους αλλά και πελάτες και συνεργάτες θα τους προσαυξήσει το εισόδημα. Και αυτό διότι με βάση τον νέο ΚΦΕ η παροχή κινητού τηλεφώνου ή η κάλυψη μέρους ή του συνόλου του λογαριασμού του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος αποτελεί εισόδημα για τον τελευταίο, προστίθεται στο εισόδημά του από μισθωτές υπηρεσίες και φθάνει να φορολογείται με συντελεστή έως και 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η επιχείρηση που πληρώνει το κινητό έχει πληρώσει ήδη δυο φόρους. Μάλιστα ο δεύτερος από αυτούς είναι φόρος στο φόρο. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που κυμαίνεται από 12% έως 20% επί του ποσού του λογαριασμού. Στο ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας επιβάλλεται ΦΠΑ 23%. Δηλαδή ο ΦΠΑ είναι ουσιαστικά φόρος επί του φόρου. Τώρα που ο λογαριασμός, με το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τον ΦΠΑ, θεωρείται στο σύνολό του εισόδημα για το μισθωτό, θα του επιβληθεί και φόρος εισοδήματος. Δηλαδή θα επιβληθεί φόρος στο φόρο επί του φόρου…
Ας δούμε και ένα παράδειγμα της επιβάρυνσης για έναν μισθωτό από η χρήση ενός εταιρικού κινητού τηλεφώνου.
Στέλεχος επιχείρησης διαθέτει εταιρικό κινητό τηλέφωνο με το οποίο πραγματοποιεί κάθε μήνα λογαριασμό 150 ευρώ, δηλαδή ετησίως 1.800 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες το συνολικό του εισόδημα θα ανέλθει στα 51.800 ευρώ. Για τα επιπλέον 1.800 ευρώ του εισοδήματος από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 756 ευρώ (42% των 1.800 ευρώ).
Star.gr
planetnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου