Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Στο χείλος του πολέμου βρίσκονται και επίσημα η Ουκρανία με τη Ρωσία -Όλες οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις

Print Friendly and PDF
Όλα δείχνουν πως έχει ανάψει για τα καλά η σπίθα του πολέμου τα τελευταία 24ωρα στην Κριμαία.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως τα ξημερώματα του Σαββάτου ένοπλοι επιχείρησαν να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους μιλούν για προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, που επικαλείται ουκρανική στρατιωτική πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και τρίτο αεροδρόμιο στην περιοχή. Πρόκειται για το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κιρόφσκογε, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από μεταγωγικά αεροσκάφη, ενώ την Παρασκευή είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους αυτό του Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη και εκείνο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης, Σεργκέι Αξένοφ, αναγνώρισε το Σάββατο πως οι ένοπλοι που έχουν παραταχθεί στα κτίρια-κλειδιά της περιοχής, χωρίς να έχουν διακριτικά στις στολές τους, είναι πράγματι στρατιώτες του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την παρουσία τους στη χερσόνησο.
-Η επιχείρηση στο υπουργείο Εσωτερικών
Νωρίτερα, η Ρωσία είχε καταγγείλει την προσπάθεια δυνάμεων από το Κίεβο να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, επιχείρηση κατά την οποία τραυματίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων.
«Πολιτικοί κύκλοι από το Κίεβο, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας: «Περαιτέρω κλιμάκωση (της κρίσης) θα επρόκειτο για ανευθυνότητα».

«Χάρη στην αποφασιστική δράση των (σ.σ φιλορωσικών) μονάδων αυτοάμυνας, η προσπάθεια να καταλάβουν το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών απετράπη. Η προσπάθεια αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση επιφανών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου άνδρες με στρατιωτικές στολές παρατάχθηκαν κοντά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας, στη Συμφερόπολη, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Παράλληλα τοποθέτησαν δύο οπλοπολυβόλα με κατεύθυνση ώστε να προστατεύουν το κτίριο.
Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης αυτόνομης δημοκρατίας επισπεύδεται για τις 30 Μαρτίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από τις 25 Μαΐου, οπότε θα διεξάγονταν και οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.
-Η Άνω Βουλή της Ρωσίας ζητά από τον Πρόεδρο Πούτιν την ανάκληση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον
Η Άνω Βουλή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ, μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, κατά την οποία ενέκρινε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.
Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια "κόκκινη γραμμή" και "ταπείνωσε τον ρωσικό λαό" όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει "κόστος" για τη Μόσχα.
Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.
-Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζητά την άμεση κινητοποίηση του στρατού
Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έκανε έκκληση σήμερα για "γενική κινητοποίηση" του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».
«Το κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλίτσκο, ο οποίος ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.
Νωρίτερα, λίγη ώρα προτού η Άνω Βουλή της Ρωσίας εγκρίνει την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, ο Κλίτσκο είχε δηλώσει ότι στη χερσόνησο δεν υπάρχει κάποια «σύγκρουση» μεταξύ των κατοίκων και ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί αγωνίζονται για τις αξίες της Δύσης. Σημείωσε επίσης ότι η διεθνής βοήθεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη χώρα του.
-Ματαίωση της αποστολής του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης
Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης που έχει προκύψει και καθιστά οποιαδήποτε επίσκεψη σε αυτήν την περιοχή αδύνατη, όπως ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν.
Ο Ρόμπερτ Σέρι έκανε την παραπάνω ανακοίνωση λίγο πριν την έγκριση της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει από την Άνω Βουλή να εγκρίνει το σχέδιο αυτό, την ώρα που η κατάσταση στην Κριμαία κλιμακώνεται.
Μετά από μία έκτακτη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες, ο Μπαν Γκι Μουν είχε δώσει εντολή στον Σέρι να επιστρέψει στην Κριμαία με αποστολή να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
«Είχα επαφές έκτοτε με τις αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μία επίσκεψη στην Κριμαία σήμερα δεν είναι δυνατή» υπογράμμισε ο Σέρι σε μία ανακοίνωση από το Κίεβο.
«Έτσι επιστρέφω στη Γενεύη όπου θα δώσω αναφορά αύριο (Κυριακή) στο γενικό γραμματέα της αποστολής μου και θα τον συμβουλευτώ για τα επόμενα βήματα» προσέθεσε ο ίδιος.

-Στην Ουκρανία αύριο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Στην Ουκρανία σπεύδει αύριο το πρωί ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, «μέσω της διπλωματίας», στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό «θα συναντηθεί με τους προσωρινούς αρχηγούς της Ουκρανίας» αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο Βρετανός ΥΠΕΞ τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ σε μια προσπάθεια «να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χέιγκ ζήτησε από τον ομόλογο του, «η Ρωσία να σεβαστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».
Ο Γουίλιαμ Χέιγκ μίλησε επίσης και με τον Γερμανό ομόλογο του Φράνκ-Γουόλτερ Σταϊμάγερ. Οι δύο άντρες συζήτησαν «πιθανές διεθνείς διπλωματικές ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση».
Την ίδια στιγμή το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία σύμφωνα με την οποία συμβουλεύει όλους του Βρετανούς πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Κριμαία «για οιοιδήποτε λόγο», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα παροτρύνει όλους τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην περιοχή να «την εγκαταλείψουν με οποιοδήποτε πρακτικό μέσο. Το υπουργείο εξωτερικών δεν είναι σε θέση να παρέχει οποιοδήποτε προξενική υπηρεσία σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην Κριμαία», επισημαίνει μεταξύ άλλων η ταξιδιωτική οδηγία.
Από την μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χθες τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και «ειδικότερα τρόπους για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κριμαία». Αυτό είπε εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. «Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος. Είπε επίσης ότι ο κ. Πούτιν συμφώνησε με τον Βρετανό ομόλογο του, τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή είχε προγραμματιστεί πριν από την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία.
Επιπλέον οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πώς η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να υποστηρίξει την Ουκρανία στο δρόμο προς τη σταθερότητα. Παράλληλα συμφώνησαν ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές , που η προσωρινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας. Συμφώνησαν επίσης πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να βοηθηθεί η προσωρινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση. Τέλος οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να βρίσκονται σε επαφή για το θέμα αυτό όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνιγκ Στρίτ.
-Στο μεταξύ το Κρεμλίνο δηλώνει πως δεν υπάρχει ακόμη απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.
Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.
Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.
«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.



iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: