Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του Κώστα Σκανδαλίδη για τη δημοσκοπική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών του Μαΐου και την καθεστωτική του μετάλλαξη την οποία, όπως υπογράμμισε, πληρώνει ακριβά σήμερα.Το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε πέθανε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πεθάνει και ο χώρος, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρώην υπουργός.
«Εγώ έχω κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ από παλιά, από τότε που άρχισα να το λέω καθεστωτικό κόμμα. Είχε μετατραπεί -και το πλήρωσε ακριβά- σε πραγματικό καθεστώς στην Ελλάδα, διότι κυβερνούσε πολλά χρόνια και είχε πολλά στελέχη, τα οποία, από τότε που έφυγε η ιδεολογία από το προσκήνιο και μπήκαν θέματα διαχείρισης εξουσίας, έφτασε σε αυτό το επίπεδο. Και τώρα, τι κάνει το ΠΑΣΟΚ; Δανείζει στελέχη! Όλα τα κόμματα έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ! Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι αυτός ο χώρος έχει ακόμα μια τεράστια δυναμική» επεσήμανε ο κ. Σκανδαλίδης μιλώντας στον Βήμα FM, για να προσθέσει: «Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού και πουθενά. Πουθενά με την εκλογική έννοια, ότι είναι ένα κόμμα συρρικνωμένο που παίζεται εάν θα επιβιώσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και παντού με την έννοια ότι σε όλους τους κοινωνικούς χώρους έχουμε ακόμη μια κυριαρχία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο χώρος δεν πέθανε. Πέθανε το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε».
Για την Κίνηση των 58 ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε πως είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε καλά, αλλά πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε τελικά η ΔΗΜΑΡ. «Αυτό που έπρεπε να γίνει κατανοητό από τον καθένα», τόνισε, είναι ότι «εάν μιλάνε για πραγματική ανανέωση της πολιτικής ζωής, δεν μπορεί να γίνει με κορυφαία συναλλαγή και διαπραγμάτευση κορυφής. Πρέπει να γίνει με αναβάθμιση και απόδοση ρόλων από τη βάση, ψηφοφορίες, με το να εκφράσει ο λαός ποιους εμπιστεύεται και ούτω καθ' εξής».
Για το «Ποτάμι» και τον Σταύρο Θεοδωράκη παρατήρησε ότι «δεν λέει τι είναι»: «Είναι περισσότερο ένα ρεπορτάζ τηλεοπτικής εκπομπής. Δεν είναι μια άποψη για τα πράγματα...μαζεύει ψηφίδες από όλα τα κόμματα και δεν λέει τίποτα. Πρέπει να προτείνεις τι θα γίνει στη χώρα και πρέπει να προτείνεις στη χώρα. Αυτό δεν το κάνει κανένας και ούτε τα κομματίδια, διότι έφυγαν πολιτικοί από κόμματα και έκαναν κομματίδια πολλά». «Δεν έχεις να προτείνεις τον εαυτό σου για να σώσεις τη χώρα, αν δεν έχεις τι να πεις ποιο είναι το επόμενο βήμα και να εμπνεύσεις τον κόσμο γι' αυτό που πρέπει να έρθει. Όχι γι' αυτό που ο κόσμος το έχει χάσει και νοσταλγεί, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτόν τον καιρό που είναι ένα κακό όνειρο για την πλειοψηφία του λαού, πρέπει να προτείνεις. Και αν δεν λένε τίποτα, είναι προϊόντα της κρίσης και θα επιβιώνουν όσο θα επιβιώνει η κρίση. Μόλις βγει η χώρα από το αδιέξοδο, η κατάσταση θα ισορροπήσει και θα επιστρέψει σε θεσμικά επίπεδα και σε μια πιο δημοκρατική ζωή», εκτίμησε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, για το το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών το Μάιο ο Κώστας Σκανδαλίδης απάντησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της χώρας, τότε ίσως και να πρέπει να γίνουν.
«Ολοι λένε ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι πολιτικό θέμα και το μεταθέτουν μετά από αυτές. Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες, διότι τίθεται το θέμα ποια είναι η Ευρώπη και τι θα αποφασίσει για την Ελλάδα. Άρα λοιπόν, πρέπει το ελληνικό θέμα να τεθεί πολιτικά, με την έννοια ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Και αν δεν συμφωνήσουμε σε μια πολιτική βάση, τότε θα πρέπει να γίνουν και εκλογές. Γιατί να μη γίνουν; Τις φοβόμαστε;» διερωτήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η χώρα μπορεί να προχωρήσει με πολιτική σταθερότητα, η κυβέρνηση να προχωρήσει και μετά τις εκλογές και ακόμη και να εξαντλήσει την τετραετία, αρκεί το συμφωνημένο να είναι αυτό που θα εκφράζει την πραγματική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αν είναι αυτό, πολύ καλά. Εάν δεν είναι, δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Είναι ο δρόμος της δημοκρατίας.
iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου