Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

H Κριμαία αποφάσισε Ρωσία: 93% «Ναι» στην προσάρτηση δείχνουν τα exit polls

Print Friendly and PDF
Με τον πιο επιβλητικό τρόπο φαίνεται πως αποφάσισαν να σφραγίσουν την Ιστορία της περιοχής οι κάτοικοι της Κριμαίας, καθώς τα πρώτα exit polls κάνουν λόγο για ξεκάθαρο «Ναι» στην προσάρτηση με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το αποτέλεσμα που βγάζουν τα exit polls είναι σαρωτικό, καθώς, το 93% φαίνεται πως ψήφισε να ενωθεί η περιοχή με την Ρωσία.
Σήμερα, ημέρα της ψηφοφορίας, οι ρωσόφωνοι προσήλθαν στις κάλπες μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, τη στιγμή που λίγα μέτρα μακριά από τα εκλογικά τμήματα υπήρχαν ρωσικά τανκς και πάνοπλοι στρατιώτες.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ,πάντως, ότι βρέθηκαν εκεί για να αποτρέψουν την οποιαδήποτε πιθανότητα προβοκάτσιας στην εκλογική διαδικασία.
Την ίδια στιγμή, και ενώ οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές στο διπλωματικό πεδίο, στην Κριμαία το κλίμα είναι από το πρωί πανηγυρικό, καθώς, οι ρωσόφωνοι πολίτες κάνουν λόγο για ιστορική ημέρα.
Από την ψηφοφορία, πάντως, απέχουν οι Τάταροι, ο ηγέτης των οποίων ζήτησε να απέχουν από το δημοψήφισμα, καθώς, έχει δηλώσει ξεκάθαρα εδώ και αρκετές ημέρες ότι επιθυμεί η Κριμαία να παραμείνει κομμάτι της Ουκρανίας.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το πρωί της Δευτέρας, θα καθορίσει και τις μετέπειτα σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ επιμένουν ότι η διαδικασία είναι παράνομη και προειδοποιούν τη Μόσχα πως οι κυρώσεις θα είναι ακόμη πιο αυστηρές.

Αυστηρές προειδοποιήσεις από ΗΠΑ – ΕΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε σήμερα νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τού επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί το δημοψήφισμα που οργανώθηκε στην Κριμαία για την προσάρτησή της στη Ρωσία "παράνομο".
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα" αυτού του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Τζον Κέρι, ζητώντας παράλληλα από τη Ρωσία να υποστηρίξει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να εισαγάγει η Ουκρανία και αφορούν κυρίως την προστασία των μειονοτήτων. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης την επιστροφή των ρώσων στρατιωτών στις βάσεις του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
"Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το διεξαγόμενο δημοψήφισμα παράνομο σύμφωνα με τον ουκρανικό νόμο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
"Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής ως προς το γεγονός ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί παρά με διπλωματικά μέσα και ότι, τη στιγμή που η Ουκρανία θα λάβει τα αναγκαία πολιτικά μέτρα, η Ρωσία οφείλει να ενεργήσει από την πλευρά της για τη επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους και για την άμβλυνση των εντάσεων και των ανησυχιών για στρατιωτικές συγκρούσεις", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι εάν η Ρωσία έχει τη βούληση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την άμβλυνση της έντασης στην περιοχή, οφείλει να ανταποκριθεί αμέσως στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους. Οφείλει επίσης να σταματήσει τις στρατιωτικές προκλήσεις, κυρίως τις στρατιωτικές ασκήσεις στα ανατολικά και τα νότια σύνορα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από την πλευρά "από την Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αρχών του Κιέβου, ώστε να τις οδηγήσει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για το τερματισμό των αυθαιρεσιών εις βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού".
Μπαρόζο και Ρομπάι καταδικάζουν το δημοψήφισμα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο και αθέμιτο» , αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί αύριο.
«Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί», δηλώνουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν αύριο στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σύμφωνα με τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου.
Η απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 6 Μαρτίου προβλέπει την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων υπό μορφήν δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και μη χορήγησης αδειών εισόδου , εάν η Ρωσία δεν δεσμευθεί για την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης.
Οι πρεσβευτές των 28 στην ΕΕ θα συνέλθουν απόψε για να καταρτίσουν κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών τους οποίους θα αφορούν οι κυρώσεις, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή. Τα ονόματα του καταλόγου δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών αύριο το πρωί στι 09.30 τοπική ώρα).
«Μία λύση στην κρίση δεν μπορεί να βρεθεί παρά με τη συνεργασία επί διπλωματικού σχεδίου, συνεργασία που θα περιλαμβάνει και απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η λύση αυτή «θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα , την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», επισημαίνουν.
«Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις ώστε να περιορισθούν στα επίπεδα που ίσχυαν προς της κρίσης και εντός των μόνιμων στρατοπέδων του, όπως επιτάσσουν οι ισχύουσες συμφωνίες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.



iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: