Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ο Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι ούτε με τα σκληρά μέτρα υπάρχει περίπτωση σωτηρίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Print Friendly and PDF
Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Οικονομικών, κατερρίφθη η προεκλογική φούσκα του ΠΑΣΟΚ το 2009 «λεφτά υπάρχουν» που αναφερόταν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Από τα υποτιθέμενα 44 δισ. μετά βίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας, μπορούν να εισπραχθούν τα....


8 (!!!!) - κι εκείνα με σκληρό κυνηγητό. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι όσο δεν δημιουργείται αποτελεσματικός φορο-μηχανισμός το βάρος θα σηκώνουν τα συνήθη υποζύγια.

Μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 και το Γιώργο Παπαδάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε αυτό που η αγορά γνώριζε, η υπόλοιπη κοινωνία υποπτευόταν και οι εφορίες απλώς ξαναδιαπιστώνουν κάθε μέρα. «Λεφτά δεν υπάρχουν» και το κεντρικό πριν 2,5 χρόνια προεκλογικό σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου διαψεύσθηκε οριστικά. Όπως και οι ελπίδες των νομοταγών φορολογουμένων ότι έστω την «δωδεκάτη ώρα» για χάρη της πατρίδας θα πληρώσουν κάτι και τα «λαμόγια» που φόρτωσαν το Δημόσιο με υπέρογκα χρέη και τους συνεπείς με ακόμη περισσότερους φόρους.

Τόσο το Σεπτέμβριο όσο και τον Ιανουάριο, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα 15.000 φυσικών και νομικών προσώπων με χρέη άνω των 150.000 ευρώ που χρωστούν τα 37 από τα 44 δισ. που έχει λαμβάνειν το Δημόσιο, ο ΑΝΤ1 είχε έγκαιρα επισημάνει ότι στις δύο λίστες περιλαμβάνονταν οφειλέτες έγκλειστοι στις φυλακές (όχι μόνο για οικονομικά αδικήματα), επιχειρηματίες-μεγαλομέτοχοι πτωχευμένων εταιρειών, αλλοδαποί που κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται τώρα, ακόμη και πεθαμένους.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ήρθαν τα έσοδα του 2011, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ποσό μικρότερο του 1 δισ. ευρώ ή 2,1% των συνολικών χρεών και επιβεβαίωσαν το «φάτε μάτια ψάρια και ταμεία ψίχουλα».

Η τρόικα θεωρεί ότι από τα 44 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών το πολύ 8 είναι εφικτό να εισπραχθούν - κι αυτά με σκληρό κυνηγητό. Εξ αυτών, όρος του δεύτερου μνημονίου είναι τα 2 δισ. να εισπραχθούν φέτος. Όμως, από τα ληξιπρόθεσμα… λεφτά δεν υπάρχουν. Όπως δεν υπάρχουν ούτε από τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή, αφού οι εισπράξεις το 2011 κινήθηκαν κάτω από το 1%. Κι αφού το κράτος δεν φροντίζει να τα πάρει εγκαίρως από τους επαγγελματίες μπαταχτσήδες, ο μονόδρομος οδηγεί στην επιπλέον φορολόγηση των συνήθων υποζυγίων… Μόνο που παραγνωρίζουν, ως φαίνεται, τα μεγάλα κεφάλια ότι οι μικρές τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων άδειασαν και ότι πια λεφτά… ούτε εκεί υπάρχουν.









planet-greece

Δεν υπάρχουν σχόλια: