Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Πότε η ΔΕΗ του… Βελγίου κόβει το ρεύμα

Print Friendly and PDF
Ας πάρουμε ιδέες από μια Ευρωπαϊκή χώρα...




Αν λοιπόν δεν έχει πληρωθεί το ρεύμα μετά τις προειδοποιήσεις:

Aνεξόφλητος θεωρείται ένας λογαριασμός, όταν δεν έχεις ζητήσει την εγκατάσταση ενός ειδικού ρολογιού με όριο κατανάλωσης ή δεν έχεις υποβάλει αίτημα διακανονισμού με τον προμηθευτή ή με το CPAS (Κέντρο Κοινωνικής Δράσης). Μόνο τότε λύνεται το συμβόλαιο σύνδεσης και προμήθειας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, τοποθετείται το ειδικό ρολόι με όριο κατανάλωσης. Πρόκειται για ένα σύστημα που συνδέεται με το κανονικό ρολόι (της ΔΕΗ) και λειτουργεί με μια κάρτα σαν τις τραπεζικές κάρτες, την οποία φορτώνεις με το ποσό που θέλεις από ένα ΑΤΜ. Για να δουλέψει το ρολόι και να σου παρέχει ρεύμα, πρέπει να τοποθετήσεις την κάρτα. Οταν τελειώσει το ποσό με το οποίο έχεις φορτώσει την κάρτα κόβεται το ρεύμα και πρέπει να την ξαναγεμίσεις. Με τον τρόπο αυτό δεν έχεις πια συμβόλαιο, αλλά ελέγχεις ο ίδιος την κατανάλωσή σου. Ειδικότερα:

 α) Στη Φλάνδρα ο προμηθευτής μπορεί να διακόψει το ρεύμα μόνο αν πάρει την έγκριση από μια ειδική τοπική επιτροπή του δήμου στον οποίο βρίσκεται η κατοικία. Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να παρουσιαστεί στην επιτροπή και να εξηγήσει γιατί δεν πλήρωσε.

β) Στις Βρυξέλλες μόνο το Ειρηνοδικείο μπορεί να δώσει άδεια για διακοπή ρεύματος.

 γ) Στη Βαλονία το ρεύμα δεν μπορεί ποτέ να διακοπεί. Επειτα από τρεις απλήρωτους λογαριασμούς εγκαθίσταται το ειδικό ρολόι με όριο κατανάλωσης. Μόνο αν αρνηθείς να σου εγκαταστήσουν αυτό το ρολόι, μπορούν να σου κόψουν το ρεύμα.

Τόσο απλά και τόσο κοινωνικά δίκαια σε μια χώρα που δεν υφίσταται καν (σε τέτοιο τουλάχιστον βαθμό) οικονομική εξαθλίωση. Μέτρα κοινωνικής πρόνοιας χωρίς μαλλιοτραβήγματα στα κανάλια για δημιουργία εντυπώσεων και χωρίς το ρεύμα κομμένο.

Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι πώς αντιμετωπίζουν εκεί τους συστηματικούς μεγαλοοφειλέτες της βελγικής ΔΕΗ, αν βέβαια υπάρχουν!

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: