Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Πώς το Κράτος παρακρατεί τα 880 ευρώ από ένα μισθό 1.500 ευρώ

Print Friendly and PDF
Πώς το ελληνικό Κράτος παρακρατεί τα 880 ευρώ από ένα μισθό 1.500 ευρώ; Διαβάστε πού πάνε τα λεφτά.


Τη διαδρομή του μισθού που κάνει… φτερά δείχνει έρευνα της «Καθημερινής», σύμφωνα με την οποία, το 60% του μισθού ενός Έλληνα φορολογούμενου καταλήγει στα ταμεία του κράτους.
Έτσι, ακόμα και ένας υπάλληλος με μεικτές μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 1.500 ευρώ, που θα μπορούσε πλέον να χαρακτηριστεί προνομιούχος, φτάνει τελικά να περιορίζεται στα 620 ευρώ, ως πραγματικό ποσό που μπαίνει στην τσέπη του αναφέρεται στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Θάνος Τσίρος.
Οι λόγοι; Φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης, φόρος κατοχής ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας, ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και ΦΠΑ, είναι μερικοί μόνο «παράγοντες», που συντελούν στην παρακράτηση του μισθού.
Στο παράδειγμα υπολογίζονται οι κρατήσεις, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα χαράτσια που θα πληρώσει εάν έχει ένα μέσο ακίνητο, τα τέλη κυκλοφορίας, το φόρο που αναλογεί σε δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το λογαριασμό της ΔΕΗ, δημοτικά τέλη και φόροι, τέλος ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, ειδικός φόρος κατανάλωσης και διάφορες χρεώσεις για το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, το λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας κ.λπ. αλλά και το ΦΠΑ που θα πληρώσει για τις δαπάνες του.
Αν τα υπολογίσουμε όλα αυτά, γράφει η Καθημερινή, από το μισθό των 1.500 ευρώ χάνονται 880 ευρώ και ο μισθωτός μένει με 620 ευρώ στην τσέπη…


fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: