Ποια σπίτια πρόκειται να κατασχεθούν και ποια δάνεια θα κουρευτούν σύμφωνα με τη συμφωνία στο φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών;
Ενώ η τρόικα και η κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών, προωθείται σχέδιο κατάταξης των δανειοληπτών σε τρεις «ταχύτητες» ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων και των περιουσιακών τους στοιχείων. Δείτε τι θα προβλέπεται για την κάθε «ταχύτητα»
Παραμένει το χάσμα στις απόψεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τους πλειστηριασμούς, καθώς και η χθεσινή συνάντηση απέβη άκαρπη. Απόλυτη απελευθέρωση θέλει η τρόικα, σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών επιδιώκει η κυβέρνηση.
Διαχωρισμό μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατοικίας ή λοιπών περιουσιακών στοιχείων θέλει η ελληνική πλευρά, όλα στο «σφυρί» λέει η τρόικα. Στο μόνο που συμφώνησαν χθες, οι δύο πλευρές είναι στη σύσταση επιτροπών που θα μελετήσουν τις τεχνικές παραμέτρους, που όμως θα κρίνουν, πόσοι από τους δανειολήπτες θα «προστατευθούν» πραγματικά. Διευκρινίζουμε πως όλες οι ρυθμίσεις αφορούν τα δάνεια που «κοκκίνησαν» μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Έχουμε και λέμε: Οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης θα καθορίσουν εν πολλοίς ποιούς θα περιλαμβάνει το «δίχτυ προστασίας».
Τα εισοδηματικά κριτήρια σε συνδυασμό με τα περιουσιακά στοιχεία, το ύψος των καταθέσεων , το ύψος του δανεισμού, τα εισοδήματα προ κρίσης και μετά, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα συνυπολογιστούν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για να προχωρήσει η συζήτηση θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να καθορισθεί το ελάχιστο εισόδημα και οι αναγκαίες δαπάνες διαβίωσης. Και στη συνέχεια θα δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες δανειοληπτών, ανάλογα με τα εισοδήματα τους.
Στην πρώτη θα ανήκουν τα φτωχά νοικοκυριά. Για αυτούς θα υπάρχει προστασία, έως και «κούρεμα» της οφειλής προκειμένου να διασφαλισθεί η πρώτη και μοναδική τους κατοικία.
Στην δεύτερη κατηγορία θα ανήκουν δανειολήπτες με εισοδήματα πάνω από τα ελάχιστα όρια διαβίωσης (όπως αυτά καθορισθούν), τα οποία όμως εισοδήματα, δεν επαρκούν για την κανονική εξυπηρέτηση της δόσης τους. Σε αυτήν την περίπτωση, θα υποχρεούνται για να μην βγεί το σπίτι τους στο «σφυρί» να πηγαίνουν στις τράπεζες και να ρυθμίζουν τις δόσεις τους στα δάνεια ανάλογα με το «πλεόνασμα» που έχουν. Δηλαδή το ποσό που τους περισσεύει -κατά την τρόικα- κάθε μήνα.
Η τρίτη κατηγορία, αφορά εκείνους που πραγματικά έχουν είτε άλλα περιουσιακά στοιχεία, είτε καταθέσεις, είτε υψηλότερα εισοδήματα, από αυτά που θα θεσπιστούν ως βάση, και δεν πληρώνουν. Ωστόσο έκδηλη είναι η αγωνία εκείνων των δανειοληπτών, που δεν έχουν μεν υψηλές καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όμως έχουν υψηλές ετήσιες αποδοχές. Πρόκειται για δανειολήπτες τους οποίους η τρόικα θεωρεί «πλούσιους» χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις μειώσεις μισθών και την φορολογική επιδρομή, που δεν υπήρχαν όταν τα συγκεκριμένα νοικοκυριά δανείστηκαν για απόκτηση στέγης.
fimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου